Celeste: final preparations!

Q&A Final preparation New York Marathon

De New York Marathon komt nu wel heel dichtbij. Vorige week zondag heb ik mijn laatste lange training af kunnen vinken: de halve marathon van Amsterdam. Over precies één week ga ik de dubbele afstand lopen. Alleen in plaats van 40km verderopga ik voor deze wedstrijd een reis van bijna 6.000km maken. 

New York City. Natuurlijk heb ik wel een ideeën of gedachtes over hoe deze stad is, maar ‘in het echt’ ben ik er nog nooit geweest. 

Het eerste weekend van november gaat dus een weekend worden vol nieuwe ervaringen. Ik bereid me erop voor dat ik het zwaar ga krijgen, maar ik ga mezelf eraan herinneren om er vooral ook van te genieten. 

Het harde werk is nu in ieder geval gedaan. De zwaarste trainingen heb ik gehad en het afbouwen is nu begonnen.

Eind augustus gaf ik in een blog antwoord op de meest gestelde vragen over mijn ‘Road 2 New York Marathon’. Via mijn Instagram account (@celeste_love2run) heb ik opnieuw een oproepje geplaatst. Dit keer luidde het: ‘Ask me anything about my final preparation for the New York Marathon’.

Ook deze keer heb ik vijf vragen uitgekozen om te beantwoorden 

1. Wat eet je om koolhydraten te stapelen?

Ik ga beginnen met het koolhydraten stapelen op donderdag 31 oktober. Dit is ook de dag dat we met Marathonworld vanaf Schiphol vertrekken naar New York. Om er zeker van te zijn dat ik voldoende eet in het vliegtuig, neem ik van alles mee. Voor nu staan op mijn lijstje: eierkoeken, rijstwafels en zelfgemaakt bananenbrood. Ik hoop ‘s avonds mijn eerste bordje pasta te scoren in Amerika.  

Qua ontbijt wil ik zowel op vrijdag, zaterdag als zondag (raceday!) havermout met banaan eten. Bananen zijn hele goede koolhydraten leveranciers. Op vrijdag begin ik met het drinken van sportdrank. Ik gebruik de sportdrank van TORQ. 

Op zaterdag neem ik ook weer sportdrank en wil ik lunchen met een groot bord pasta. Ik heb gelezen dat het verstandig is om de dag voor de marathon een grotere lunch te nemen en dan een normale portie avondeten. We hebben met de marathonlopers van Marathonworld op zaterdagavond een ‘pasta party’ in ons hotel. Ik denk dus dat ik met name pasta eet om koolhydraten te stapelen en verder zorg ik ervoor dat ik altijd wat koolhydraatrijke snacks in mijn tas heb.

2. Hoe plan je je laatste twee weken in qua training?

Dit vind ik zo lastig. Het voelt tegenstrijdig om steeds minder te gaan hardlopen, terwijl de marathon steeds dichterbij komt. In de afgelopen week ben ik begonnen met afbouwen. In plaats van vier trainingen per week heb ik drie trainingen gedaan. Geen intervaltrainingen (hoge belasting) meer en geen loopjes van boven de 12km. 

In ‘raceweek’ wil ik nog één rondje van 5-7km maken in Nederland en op vrijdag gaan we met Marathonworld een run van 4-5km door Central Park doen. Verder heb ik afgelopen week wel het zwembad op gezocht om baantjes te trekken, maar ook hierbij let ik erop om absoluut niets te forceren. 

3.Wat neem je mee in je marathontas?

Op de marathon meeting van Marathonworld heb ik gehoord dat de plastic marathontas die ze uitreiken niet heel erg groot is. Wat ik in ieder geval wil meenemen in mijn marathontas is iets lekker om te eten na afloop. Na mijn 32km run had ik enorme cravings voor chips. Niet de beste herstelmaaltijd, maar wel 100% verdiend na een marathon. Ik neem dus sowieso mijn favoriete chips mee en wat lekkers om te drinken. Ook wil ik een eiwitreep meenemen voor een snel herstel.

Verder zorg ik voor droge en warme kleren. Het is super slecht voor je lijf om met bezwete kleding in een vermoeid lijf nog een hele metroreis te moeten maken. Ook stop ik slippers in mijn tas. Na de Berlijn marathon in 2018 waren mijn voeten ontzetten blij met het feit dat ze even geen schoenen aan hoefde. 

Ten slotte mijn powerbank voor mijn telefoon. Het zou toch jammer zijn als ik geen batterij meer heb om een medaille foto te maken 😉

4. Hoe ga je het aanpakken met drinken en gelletjes onderwegCamelbak? Drinkposten?

Ik heb veel met gelletjes geoefend deze marathonvoorbereiding. Uiteindelijk heb ik besloten om met de gelletjes van TORQ de marathon te lopen. Deze gelletjes zijn in super veel smaken te krijgen, waardoor je veel kunt afwisselen en ik vind ze zowaar lekker! Ook weet ik dat ik hiermee geen buikpijn krijg. Ik wil elke 7 km een gelletje nemen en op het 35km punt een gelletje met guarana (natuurlijk caffeïne) voor een laatste energyboost. 

Ik heb gehoord dat een camelbak niet toegestaan is tijdens de New York City Marathon. Dit zou iets met veiligheid te maken hebben. Aangezien er elke 1.6km een waterpost is, denk ik dat een camelbak ook niet echt nodig is. 

5. Hoe kijk je terug op je voorbereiding/trainingen en heb je het gevoel dat je er nu klaar bent voor het doel wat je gesteld hebt? Ps. Wil je vertellen wat je doel is of wil je het privé houden?

Ik moet zeggen *afkloppen* dat ik nog nooit zo’n goede voorbereiding gehad heb. Zowel tijdens de voorbereidingen van mijn eerste marathon (Amsterdam, 2017) en mijn tweede marathon (Berlijn, 2018) ben ik geblesseerd geraakt, waardoor ik best veel trainingen gemist heb. Tijdens de voorbereidingen voor New York heb ik het verstandiger aangepakt. Wel heb ik minder intervaltrainingen gedaan, waardoor ik voor mijn gevoel mijn snelheid niet echt verbeterd heb. Maar het feit dat ik nu niet geblesseerd geraakt ben, is een heel fijn gevoel, wat zeker zelfvertrouwen geeft.  

Het is altijd spannend om je doel te delen. Vier maanden geleden begon ik mijn marathonvoorbereidingen met het doel om blessurevrij te finishen zonder enig tijdsdoel. Inmiddels hoop ik toch op een PR (persoonlijk record). Dit zou betekenen onder de 3u37minuten49secondenNatuurlijk is het super spannend om dit uit te spreken, maar eerlijk is eerlijk een nieuw PR is mijn doel geworden. Met als kanttekening dat ik ook echt heel erg blij en trots ga zijn wanneer ifinish zonder nieuw persoonlijk recordIk weet dat het parcours van New York geen snel parcours is, in tegenstelling! 

Vlak voor de marathon, vanuit New York City, zal ik via mijn eigen blog nog een update geven. Hierin zal ik vertellen over hoe de reis naar New York via Marathonworld gaat, hoe het programma eruit ziet en hoe het ervoor staat met de zenuwen. 

 

Tot in Amerika!

 

Liefs, Celeste


Let's keep in touch!

Klik hier!