Fit en gemotiveerd blijven zonder wedstrijden

Hardloopevenementen afgelast, sportscholen dicht en niet meer met een groepje gezellig een rondje hardlopen. Niet gedacht dat het voorjaar er zo uit zou zien.

Toen we op donderdag 12 maart het bericht kregen dat de marathon van Rotterdam niet plaats zou vinden in het voorjaar, was het toch even aanpassen. Wel even voorop gesteld dat dit natuurlijk een heel logische beslissing is geweest gezien de omstandigheden waarin we ons nu bevinden. Toch was het eventjes balen, want na een lange trainingsperiode was ik toch echt wel klaar voor die marathon. En met Rotterdam had ik nog een appeltje te schillen. Maar eerlijk is eerlijk, Rotterdam was voor ons ook niet het grote marathon doel van dit jaar. De pijlen zijn namelijk gericht op Berlijn en dat duurt gelukkig nog eventjes.

Maar wat nu? Nu is het vooral belangrijk om fit en natuurlijk gezond te blijven. Erik en ik maakten allebei ons bestaande schema af. Wel liep ik alle intervallen die nog moesten komen op een iets gemakkelijker tempo, want te intensieve intervallen zijn nu niet verstandig. Ook proberen we een ritme/routine aan te houden, want een beetje structuur en houvast is voor iedereen wel eens fijn. En er kwam iets nieuws bij; thuis trainen.

Het thuis trainen kan natuurlijk iedereen, al vind ik het wel wat meer discipline vragen in deze tijd. Want als je ook al thuis werkt, is het voor mij iets moeilijker om de motivatie elke keer vast te houden om daarna de spullen klaar te zetten voor de digitale krachtles. Maar hoe blijf je nu fit in deze tijd, waarin op de bank liggen toch ook wel erg aantrekkelijk is?

 

Rondje wandelen

Het klinkt een beetje ouderwets en suf. Maar even een frisse neus halen is heerlijk. Wij spreken in de ochtend samen af wanneer een rondje gaan wandelen die dag. Meestal is dat tussen de middag. Even er tussen uit en even naar buiten. Wel op gepaste afstand natuurlijk van andere mensen, want we horen ons wel aan de maatregelen te houden.

 

Challenge van de dag/week

We zagen deze tip voorbij komen op social media. Ik heb deze gebruikt in de online omgeving voor mijn klas, zodat de kinderen even een bewegingsmomentje hebben. En niet alleen voor kinderen is dat fijn, maar ook voor ons. Zo hadden we vrijdag elk uur de wekker gezet om een minuutje te planken. Maar de plank kan natuurlijk ook vervangen worden door een andere oefening.

 

Krachttraining

Voor lopers natuurlijk zeer belangrijk om, zeker nu nadat veel lopers hebben toewerkt naar een voorjaarsmarathon, blessurevrij te blijven. Krachttraining en oefeningen zijn hiervoor een fijne uitkomst. Maar nu de sportscholen dicht zijn, vraagt het iets van onze creativiteit. We wisselen hierin af tussen mijn bedachte training of een online les van onze sportschool. Voor de online lessen hoef je overigens niet lid te zijn van een sportschool, want er is nu genoeg te vinden op verschillende sites etc. Ook voor de materialen heb je niet per se hetzelfde nodig als in de sportschool. Met een paar gewichtjes of iets wat er op lijkt kom je al een eind.
Bij eigen krachttraining maak ik vaak een training van ongeveer 30 á 45 minuutjes, waarin we vaak 4 x 3 oefeningen doen. Elke oefening/beweging doen we met een herhaling van 12 keer. De rondes bestaan uit bijvoorbeeld drie oefeningen benen, dan weer drie oefeningen voor de core, die wordt gevolgd door drie oefeningen voor de armen om vervolgens af te sluiten met drie oefeningen voor de buik. Nu voeren we deze vooral binnen uit, maar met mooi weer kan dit natuurlijk ook lekker in de tuin.

 

Genieten het nog mogen sporten

Nu doelen en evenementen voor elke loper wegvallen of verschuiven na het najaar, komt er een nieuw, maar eigenlijk voor iedereen bekend hardloopdoel weer voorop te staan; lopen omdat het leuk is, omdat we er van genieten en omdat het heerlijk is om te doen. Juist in deze tijd is het een cadeautje om even de loopschoenen aan te trekken en een rondje te rennen in het zonnetje. We gaan of alleen, of met z’n tweetjes en houden ook tijdens het hardlopen ons aan de maatregelen. Zo proberen we drukke plekken te mijden, lopen we achter elkaar als we andere mensen tegenkomen en houden we afstand.

 

Keetje spijbelen

Een keer overslaan en even rust nemen, is in deze periode natuurlijk ook echt niet erg. Ben je niet fit of voel je je niet goed? Sla lekker een keer over. Maar een goede ‘ik heb echt geen zin’ mag nu ook best een keertje voorkomen. Geef hier lekker aan toe en maak er een (leuk) rustmoment van. Kijk die ene film die je graag wilde zien of pak de spelletjes uit de kast. Morgen weer een nieuwe dag.


Let's keep in touch!

Klik hier!