Q&A time met Celeste!

Q&A Road 2 New York Marathon

Ruim twee maanden heb ik nog om me voor te bereiden op de grote dag. Nu lijkt 3 november 2019 ver weg, maar voor ik het weet sta ik aan de start van de New York City Marathon. Ruim een week geleden had ik via mijn Instagram account (@celeste_love2run) een oproepje gedaan: ‘Ask me anything about the New York Marathon’. Meer dan 60 vragen kwamen binnen. De meest gestelde vraag was: ‘Wat is je doel/streeftijd in New York?’

Ik heb ik vijf vragen uitgekozen die ik in deze blog ga beantwoorden.

1. Op welke schoen ga je de marathon lopen?

Oef. Hier heb ik nog geen definitief antwoord op. Ik ben wel een beetje een ‘shoe nerd’. Vandaar dat ik begin met het beantwoorden van deze vraag. In mijn top drie staan nu de ASICS Pursue, de ASICS MetaRide en de ON Cloudstratus.

Begin van dit jaar ben ik naar een sportwinkel gegaan en heb ik een looptest te doen. Daar werd mij de ASICS Pursue geadviseerd. Ik heb bij deze schoen nooit echt een ‘Wauw’ gevoel gehad, maar inmiddels heb ik bijna 400km op de ASICS Pursue gelopen en dat is me zeker goed bevallen!

Half april kreeg mijn lange duurloopschoen concurrentie van de ASICS MetaRide. Ik was meteen fan van de schoen. Ik heb het idee dat ik door deze schoen een betere hardloophouding heb. Ook heb ik nog nooit ‘last’ gehad van de schoen tijdens een lange duurloop. Echter zijn het vrij grote en logge schoenen. Ik weet niet of ik dat na 35km nog steeds zo prettig vind. Momenteel heb ik 210km op deze hardloopschoen gerend.

En dan mijn nieuwste aanwinst: de ON Cloudstratus. Het nieuwste model van de On. On promoot de schoen als een ideale lange afstandsschoen met ‘less impact, more running’ door de zowel horizontale als verticale demping. Tot nu toe heb ik slechts 10km op deze schoen gelopen, maar als deze schoenen goed bevallen, betekent het wel dat ik er nog mooi een 30km mee kan lopen én dat ze ‘vers’ zijn voor de New York Marathon.

Dilemma, dilemma. Gelukkig hoef ik nu nog niet te beslissen!

2. Ga je bruggen trainen en zo ja, hoe?

Ja! Ik heb in de buurt een hardlooprondje waarbij ik over een aantal bruggen kom. Alhoewel je deze bruggen waarschijnlijk absoluut niet kunt vergelijken met de vijf bruggen in het parcours van de New York City marathon.

Verder doe ik al mijn interval trainingen ‘brug/berg’ opwaarts. Dit betekent dat ik de versnellingen omhoog ren en tijdens de herstelfase omlaag. Op deze manier train ik én onder vermoeidheid omhoog rennen én omhoog rennen geeft veel minder impact op je gewrichten dan op de vlakke weg sprinten.

3. Wat doe je als je geen zin hebt om te lopen? Skippen of toch gaan?

Toch gaan! Ik weet dat ik me na het hardlopen altijd beter voel. Dit heb ik inmiddels al zo vaak ervaren. Wel heb ik in de afgelopen jaren geleerd om mijn trainingen aan te passen. Laatst had ik op vrijdagavond een pittige heuvelintervaltraining gepland. Mijn hoofd en lijf voelden echter zo moe aan na een hectische werkweek, dat ik besloot hier een rustig 10km loopje van te maken. Overigens was ik alle moeheid kwijt na dit loopje. Daarom hou ik zo van hardlopen!

Verder heb ik vorige week ook trainingen geskipt omdat ik kortdurend wat ziek was. Hoesten, verkouden, koude rillingen. Waar ik in de weken daarvoor elke keer rond de 45-55km per week zat, liep ik in deze week rond de 15km. Ook dit is iets wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb: ‘life happens’ en om toch geforceerd, al hoestend en proestend, je trainingen te doen is simpel gezegd dom en het levert je niets op.

4. Wie maakt jouw marathonschema?

Ik heb een basistrainingsschema van Marathonworld gekregen. Dat is mijn leidraad, maar ik wijk hier regelmatig van af. Door mijn baan is het soms niet mogelijk om bijvoorbeeld altijd op donderdag een intervaltraining te doen. Daarnaast doe ik naast hardlopen ook aan zwemmen en fietsen én probeer ik zo nu en dan mijn krachtoefeningen te doen. Ook train ik graag met mijn vriend samen, die nu aan trainen is voor een full distance triathlon (3.8km zwemmen-180km fietsen-42.195km rennen). Aan het begin van de week bespreken we met elkaar wanneer we wat voor soort training willen doen. Hij geeft me regelmatig feedback op mijn gemaakte trainingsplan. Hier ben ik erg blij mee ben, want ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om rustig op te bouwen. Alleen zijn weten en doen twee compleet verschillende dingen.

5. Wat is je doel/streeftijd?

Een hele spannende vraag om nu al te beantwoorden. Ik heb lang nagedacht of ik deze vraag überhaupt wilde beantwoorden. Maar aangezien dit de meest gestelde vraag was, heb ik besloten hier een eerlijk antwoord op te geven.

Natuurlijk heb ik mezelf deze vraag ook gesteld. Ik heb een soort ‘doelenladder’ gemaakt. Waarbij doel nummer 1 het belangrijkste doel is. Als ik dit doel haal dan is de New York City Marathon 2019 voor mij 100% geslaagd. Daarna komen pas doelen 2 t/m 5.

Oké , hier komen ze:

  1. De marathon finishen zonder blessures. Een heerlijke marathon rennen en gezond over de finish komen.
  2. Onder de 4uur binnen komen. Dit betekent dat je naam in het magazine Runner’s World komt. In 2017 en 2018 sta ik er ook in en het zou toch leuk zijn deze streak vast te houden.
  3. Een persoonlijk record op de marathon lopen. Mijn huidige marathon PR staat nu op 3uur37minuten49econden, gelopen in Berlijn 2018.
  4. Mezelf kwalificeren voor de Boston Marathon. Dat betekent onder de 3uur en 30minuten finishen.
  5. Dit doel is meer een grapje (met een kern van waarheid): onder de 3uur28minuten11seconden finishen. Gewoon omdat ik dan in ieder geval voor even tegen mijn vriend kan zeggen dat ik sneller ben op de marathon dan hij ;).

 

Dit was mijn eerste Q&A over de New York Marathon 2019.

Vlak voor de marathon wil ik misschien weer een Q&A blog schrijven. Dus mocht je alvast vragen hebben, laat het me dan vooral via Instagram weten of stuur een email via info@marathonworld.nl.

Heel veel sportieve groetjes,

Celeste


Let's keep in touch!

Klik hier!