Sporten in nieuwe omstandigheden

Mijn vorige blog voor Marathonworld schreef ik begin april. Toen de lockdown net begon en ik als juf ineens vanuit de woonkamer mijn kids op afstand les moest geven en begeleidde met thuiswerken, was mijn motivatie nog super. Toen was ik optimistisch, want de marathon van Rotterdam mocht dan wel niet doorgaan, mijn doel was Berlijn in het najaar. Met de kennis van nu weten we allemaal wel beter, want ook Berlijn ging niet door. Toen ik hoorde dat Berlijn niet doorging, was mijn marathonplan nog niet helemaal van de baan, want ik had er nog eentje met potlood in mijn agenda staan, eind van het jaar. Maar ook die marathon is laatst verzet…

Waar ik normaal gesproken altijd enorm gemotiveerd ben en veel discipline heb om door te trainen, heb ik daar de afgelopen tijd stiekem toch een beetje moeite mee gehad. Eerlijk is eerlijk, misschien wel veel moeite. Nu is werken voor alle beroepsgroepen natuurlijk pittig in deze tijd, maar ook ik als juf vind de dagen nu langer en pittiger en mis het contact met mijn collega’s. Ik denk dat veel mensen zich hierin herkennen. Gelukkig mag lesgeven wel, maar gezellig even in de teamkamer een kopje koffie drinken, zit er niet in. Na een lange werkdag en geen specifiek doel, is het toch wat  lastiger om van die bank af te komen. In plaats van dit maar als negatief te ervaren, neem ik jullie in mijn  blog op zoek naar de kansen en mogelijkheden! Want, die zijn er altijd. En je moet er zelf iets leuks van maken.

 

Loslaten van een schema

Wij, mijn vriend en ik, hebben ons schema even op pauze gezet. Het trainen op schema vind ik normaal heel erg fijn, omdat het me een houvast en bepaalde structuur geeft. Maar nu voelde het een beetje als een ‘moetje’. En hardlopen is niet iets wat moet, toch? Want ik vind hardlopen leuk. Gezien ik voor nu toch geen specifiek doel heb, gebruik ik mijn schemaloze periode om weer eens te doen waar ik gewoon zin in heb. Heb ik zin in een duurloop, een kort snel rondje, of een rondje met een loopmaatje? Dan kan dat zonder dat ik met geplande trainingen rekening moet houden.

 

Maak er een uitje van

Natuurlijk moeten we nu allemaal zoveel mogelijk thuisblijven, maar een rondje rennen kan altijd. Vóór de laatste persconferentie, was het nog toegestaan om door Nederland te reizen. Vrienden van ons liepen de marathon op Terschelling. En wij? Wij bedachten 5 dagen van tevoren dat we gingen aanmoedigen, uiteraard netjes op afstand en ons aan de regels houdend. Omdat we er toch waren, en voor mij de eerste keer op Terschelling, schreven we ons ook nog spontaan in voor de halve marathon op zaterdag. En wauw, wat is Terschelling mooi! Zeker een aanrader, voor als het reizen straks weer wat makkelijker kan. Maar ook het aanmoedigen was een feestje!
Nu is het reizen en er een ‘uitje’ van maken natuurlijk lastiger geworden met de aangescherpte regels, maar in de buurt zijn nog genoeg mooie, nieuwe routes te verkennen! Wel gaan wij altijd rennen op een tijdstip dat het niet zo druk is in het bos, want de drukte opzoeken is nu gewoon niet verstandig.

 

Loop een virtueel evenement

Geen echte wedstrijd, maar toch een beetje een stok achter de deur nodig? Dan helpt het wellicht om mee te doen aan een virtueel evenement. Zo liep ik zelf in het voorjaar toch de marathon, en wauw wat was dat tof! Een route uitgezet door de schoonfamilie in de polder. En het voordeel van zelf lopen, is dat ik een dag kon kiezen dat het goed uitkwam. Eigenlijk was het de planning om op zondag, marathon Rotterdam dag, te lopen. Maar zoals altijd, was dit een warme dag. En dan kan je je eigen marathon gewoon een dagje verzetten.
Ik moet eerlijk zeggen dat mijn motivatie in het voorjaar wel beter was en dat ik het laatste tijd moeilijk vind om een lange duurloop te lopen. Daarom besloten Erik en ik een paar weken terug op een vrijdag om ons in te schrijven voor een halve marathon tijdens de Wagdynia 2020. Die halve marathon moest de dag erna gelopen worden, dus dat deden we! En, de medaille is ook prachtig!

 

Flexibel trainen

Nog een voordeel, voor de thuiswerkers. Je kan nu misschien je loopje of andere training doen in je lunchpauze. Nu weet ik natuurlijk dat dit niet voor iedereen is weggelegd, want ook bij mij gaat dit niet. Maar flexibel trainen kan ook in het weekend! Nu er minder sociale dingen mogen, is ons weekend wat rustiger, wat betekent dat we eens een keertje kunnen uitslapen en pas later lopen. Of andersom; in de ochtend een loopje en daarna in middag die ene goede serie lekker verder afkijken.
Ook het niet altijd kunnen trainen in de sportschool vraagt een flexibele aanpak. Met een vriendinnetje sport ik altijd op de vrijdag, een groepsles. Nu weten we natuurlijk dat dit de komende periode niet kan. Nu is zij niet zo enthousiast over hardlopen als ik, dus doen we een rondje samen, maar gaat ze mee op de skeelers. En op brede fietspaden kun je makkelijk de 1.5 meter afstand houden, en toch gezellig samen sporten.

 

Plan een doel

Oké, een echt doel stellen is lastig. Want veel lopers willen toch pieken bij een ‘echt’ evenement. En die gaan voorlopig nog niet door. Maar doelen kan ook anders. Misschien wil je een keertje extra lopen in de week, of kies je nu juist voor eens vaker die krachttraining te doen. Wij kiezen voor een aantal jaar kilometers, die we willen halen. Wel een realistisch doel, want het moet wel haalbaar zijn! Zo blijven we toch lekker lopen, genieten van het buiten zijn en houden we onze conditie op peil voor wanneer de marathon van Berlijn wel gaat gebeuren. En dan, dan ben ik klaar voor die 42,195 kilometer!

 

Opties genoeg! Maar houd het gezond en leuk. En vooral, blijf genieten! Want hardlopen, daar houden wij hardlopers van!


Let's keep in touch!

Klik hier!