MARTEN: FOCUS, AFWISSELING EN TROTS ACHTEROM KIJKEN!

Nog minder dan twee weken te gaan tot het hoogtepunt van mijn ‘hardloop-carrière’: De marathon van New York! De laatste weken voor de wedstrijd zijn voor mij de mooiste van de voorbereiding op de wedstrijd; de training zit er op, ik heb keihard gewerkt om mezelf klaar te stomen voor de wedstrijd en mag een welverdiende rustperiode in. Ik voel me klaar voor de wedstrijd, een gevoel van trots overheerst over hetgeen ik aan kilometers en trainingen achter me heb liggen en voel me sterk.

Het lopen van een marathon is voor mij iedere keer weer een grote uitdaging. Ik weet dat het een zware tocht gaat worden en dat de voorbereiding veel tijd kost. Dit laatste is voor mensen vaak de reden om geen marathon te gaan lopen. Met name over de lange duurlopen hoor ik veel mensen klagen over hoe saai het is en hoe lang het duurt. Als je eigenlijk toch wel eens een marathon wilt lopen en je vindt de lange duurlopen te saai, dan hoop ik je een aantal tips te geven om tòch de ultieme hardloopuitdaging aan te gaan!

Wat voor mij goed werkt om de lange duurlopen niet saai te vinden: focus, afwisseling en trots achterom kijken!

Voor mij staat de wedstrijd waar ik me voor opgegeven heb centraal. Deze focus geeft een gevoel van wedstrijdspanning en zorgt voor een lekkere kriebel in mijn maag. Iedere training die achter de rug is, brengt me een stukje dichterbij het einddoel: de marathon. Tijdens lange duurlopen denk ik ook vaak aan de omgeving van de marathon, hoe het is om te finishen, hoe mijn wedstrijdplan is, hoe de drink- en eetstrategie zal zijn, allerlei zaken spelen zet ik op een rijtje om de race voor te bereiden. Door de focus weet je waarvoor je al die trainingen doet.

Een lange duurloop wordt door veel mensen te snel gelopen, waardoor blessures ontstaan. Een basistempo van 60 – 75 seconden langzamer dan het wedstrijdtempo is goed. Het toverwoord om zo’n lange duurloop toch leuk te blijven vinden zit hem naast focus in afwisseling. Voor mij werkt het goed om af te wisselen met muziek, route, omgeving en snelheden. De eerst twee onderdelen spreken voor zich, de laatste twee licht ik kort toe. Het lopen in een andere omgeving te lopen dan ik gewend ben, in alle variaties van routes die je vanuit je woning kunt lopen, maakt dat je van andere uitzichten kunt genieten tijdens het lopen. Sluit een visite aan familie of vrienden af door naar huis te lopen of plan een route in een mooie omgeving via b.v. afstandmeten.nl. Verder vind ik het prettig om tijdens lange duurlopen korte of langere blokken in een ander tempo te lopen. Dit is voor je gestel en geest een stuk prettiger. Mijn vrouw begeleidt me vaak tijdens de laatste kilometers van een lange duurloop. Een hele prettige afleiding die er ook voor zorgt dat ik de laatste (vaak pittige) kilometers positiever doorkom.

Als je dan zo’n lange duurlooptraining hebt afgerond en je bent weer een stapje dichterbij de wedstrijd, dan voelt dat heel goed (ondanks de spierpijn). Je hebt het dan toch maar weer gedaan en misschien heb je wel veel meer kilometers gelopen dan je zelf ooit voor mogelijk had gehouden. Vergeet niet om trots op jezelf te zijn en neem dit mee in je verdere voorbereiding!

Ik heb de voorbereiding op de marathon van New York achter de rug en kijk enorm uit naar de hele beleving van dit enorme evenement.  Als je twijfelt of je aan een marathon wilt deelnemen zou ik zeggen: Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en Go for it!

 

Marathonworld

Wil jij graag jouw verhaal met ons delen? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Neem contact met ons op!


1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne
Yvonne
6 jaren geleden

Nu al trots op je!!! Enjoy

Let's keep in touch!

Klik hier!