Jeroen: De marathon is magisch, en wel hierom

Hardlopers zoeken steeds nieuwe ervaringen, zoals het lopen van een PR of een langere afstand. De halve marathon kent momenteel een grote groei. Ook spreken steeds meer hardlopers over het lopen van een marathon. Wat geeft de marathon toch zo’n aantrekkingskracht?

Ik houd van hardlopen en elke afstand heeft zijn charme. Met passie coach ik ambitieuze hardlopers naar hun wedstrijden, of dat nou hun eerste 5 kilometer of dertigste marathon is maakt mij niet uit. Toch heeft de marathon ook op mij een magische uitwerking.

En daar wil ik het met je over hebben. Emil Zatopek, legendarische langeafstandloper, verwoordde het als volgt:

“If you want to run, run a mile. If you want to experience a different life, run a marathon.”

Zintuigen op scherp.
Vorige week fietste ik langs Etten-Leur, waar ik mijn eerste marathon liep. En terwijl ik daar fietste kreeg ik flashbacks. Ik herkende het parcours en wist exact hoe ik me op dat punt voelde tijdens de wedstrijd. En niet alleen dat. Ik wist precies waar mijn supporters stonden, wie er om mij heen liepen en hoe de benen voelden.

Gek is dat, want tijdens de marathon lijkt alles ongemerkt voorbij te trekken. Je bent gefocust, maar ook weer niet. Zonder het te beseffen wordt alles als een film in het geheugen opgeslagen. Net als een verre reis kun je die later levendig oproepen en opnieuw afspelen.

Strategisch hardlopen.
Een marathon is lang. Dat schrikt veel hardlopers af. Hoewel je met 4 uur training per week al een prima marathon kunt lopen, zoals ik je in een vorige blog vertelde. Maar lang kan ook iets moois zijn. Er is geen reden tot haast. Je hoeft niet meteen vanaf de start te knallen om een PR te halen. De kunst is namelijk dat je leert doseren. Je wilt je niet opblazen in de eerste helft, want je weet dat het vanaf 30 kilometer pas pittig wordt.

Dat geeft rust. Je hoeft alleen maar te lopen, te eten en te drinken. En jezelf inhouden. Dus kijk je af en toe op je horloge om je hartslag of tempo in de gaten te houden. Je komt in een flow. En hoe gek dat ook klinkt voelt het bijna als meditatie, de ultieme controle over lichaam en gedachten.

Je bent gek.
Loop je een marathon, dan verklaart iedereen je voor gek. Dat kan confronterend zijn, maar draai het eens om. Is het verkeerd om gek te zijn? De tegenhanger van gek is “normaal”. Wie wil er nou normaal zijn? Doorsnee, gemiddeld, dat is toch saai? Het zijn de gekke mensen die de wereld kleur geven, die je meesleuren in hun enthousiasme.

Met het EK voetbal kleurt het hele land oranje. Heel gek, maar wel leuk.

Met carnaval loopt iedereen onder de rivieren in de polonaise. Heel gek, maar wel leuk.

En ik loop, net als 30.000 andere Nederlanders een marathon. Heel gek, maar wel leuk.

Keep running!

Jeroen van den Nieuwelaar

P.S. Wil jij blessurevrij hardlopen? Schrijf je dan in voor mijn gratis online cursus Blessurevrij Hardlopen en ontvang de eerste les met video’s over hardlooptechniek direct in je mailbox. Check www.activations.nl en schrijf je in.


Over Jeroen.

“Anderen laten je hardlopen, ik leer je hardlopen.”

Ik coach fanatieke, recreatieve hardlopers naar succesvolle deelname aan hardloopevenementen, zodat ze boven zichzelf uit stijgen. Ik ben leefstijlcoach en leer sporters hoe ze door middel van training, voeding en mentale coaching optimaal presteren.

Ik heb een eigen Online Coaching App waarmee ik het contact onderhoud.

Dus wil jij:

  • Beter presteren met minder training?
  • Een gezond voedingspatroon?
  • Blessurevrij en sneller hardlopen door de juiste techniek?
  • Stressvrij hardlopen met een ijzersterke mindset?
  • Ook beter presteren op je werk en privé leven?

Dan wil ik graag met jou aan de slag!

www.activations.nl
www.facebook.com/activationslct

Marathonworld

Wil jij graag jouw verhaal met ons delen? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Neem contact met ons op!


Let's keep in touch!

Klik hier!