Hoe voorkom je klachten en blessures tijdens het hardlopen?

Om overbelasting, blaren, rugklachten en blessures te voorkomen, is het van groot belang dat je hardloopschoenen draagt die bij jouw lichaam en trainingsstijl passen. Een verkeerd gekozen hardloopschoen kan in de toekomst schade aanbrengen aan spieren en gewrichten. Een deskundige voetanalyse kan dit voorkomen.

Helaas zijn er nog steeds mensen die zomaar ergens hardloop- of wandelschoenen kopen, zonder een deskundig advies te hebben gehad. Vaak beseft men niet wat de gevolgen kunnen zijn van schoenen die niet bij hun lichaam en trainingsstijl passen.
De belangrijkste gevolgen kunnen zijn:

  • Voetklachten, zoals een branderig of doof gevoel onder de voorvoet
  • Achillespees- en kuitklachten
  • Scheenbeenklachten (shin splints)
  • Knieklachten
  • Heupproblemen
  • Onderrugklachten

Wat zijn voor jou de beste hardloopschoenen?

Helaas kunnen we niet zomaar bepalen wat voor jou de beste hardloopschoenen zijn. De ene hardloper heeft baat bij een neutrale schoen die stabiliteit tijdens het afrollen van de voet garandeert, een ander heeft juist behoefte aan nadrukkelijke correctie van de hielstand in de steunfase van de afwikkeling. Zo zijn er vele aspecten die van invloed zijn op de keuze van de juiste hardloopschoen.

Tips om te herkennen of je de juiste hardloopschoenen hebt:

Klachten

Herken je een van de hier boven opgenoemde klachten? Dan is de kans groot dat je hardloopschoenen niet bij jouw lichaam en trainingsstijl passen. Een klacht is helaas niet altijd direct te herkennen, een verkeerde schoen kan ook in de toekomst pas schade aanbrengen.

Levensduur

Gemiddeld bedraagt de levensduur van hardloopschoenen 1000 tot 1400 kilometer. De schoenen kunnen er dan soms nog prima uitzien, maar met name het dempend vermogen van de tussenzool laat dan danig te wensen over. Soms kun je merken dat je schoenen ‘op’ zijn. Je merkt dat je trainingen veel minder ‘lekker’ verlopen, en je voelt pijntjes in je knieën, enkels of onderrug. Dan is het tijd om je eens af te vragen hoeveel kilometer je al op je schoenen gelopen hebt.

Bij PK Runningshop maak je tijdens het adviesgesprek een inschatting van het aantal kilometers dat je per week traint. Zo kan eenvoudig berekend worden op welk moment je schoenen aan vervanging toe zouden kunnen zijn, en als dat moment zich aandient, ontvang je van PK een herinnering. Als je met een GPS-horloge traint, of een app gebruikt waarin het aantal kilometers wordt bijgehouden, heb je natuurlijk de best mogelijke check op de levensduur van je hardloopschoenen.
Ook als je hardloopschoenen niet gebruikt en ze in de kast laat staan gaat de demping achteruit. Na 4 jaar is vaak de demping niet meer goed genoeg om ze te kunnen gebruiken voor het hardlopen.

Slijtage

Wanneer je bij je hardloopschoenen slijtage aan de zool aan de binnenkant van de voorvoet ziet, kan het zijn dat je een schoen nodig hebt die meer ondersteuning biedt. Het slijtpatroon van de zool is lastig om zelf te beoordelen. PK Runningshop adviseert dan ook om je huidige hardloopschoenen altijd mee naar de winkel te nemen, zodat een deskundige adviseur deze kan beoordelen.
Marathon training

Train je minimaal vier keer per week? Dan raden wij aan om twee verschillende paar hardloopschoenen te hebben. Dit is niet alleen om je schoenen rust te geven, maar ook om jezelf belastbaarder te maken. Met een andere schoen kun je namelijk net weer andere spieren en pezen trainen. Wanneer je verschillende trainingen doet, is het ook goed om je schoenen af te wisselen. Bij een langere duurloop kun je bijvoorbeeld kiezen voor een comfortabele schoen en bij een korte intervaltraining een wat lichtere, directere schoen.

Marathon training

Train je minimaal vier keer per week? Dan raden wij aan om twee verschillende paar hardloopschoenen te hebben. Dit is niet alleen om je schoenen rust te geven, maar ook om jezelf belastbaarder te maken. Met een andere schoen kun je namelijk net weer andere spieren en pezen trainen. Wanneer je verschillende trainingen doet, is het ook goed om je schoenen af te wisselen. Bij een langere duurloop kun je bijvoorbeeld kiezen voor een comfortabele schoen en bij een korte intervaltraining een wat lichtere, directere schoen.

Hoe verloopt een deskundig schoenadvies?

Introductiegesprek

Tijdens het introductiegesprek bij PK Runningshop worden er verschillende gegevens met je besproken, zoals trainingsgegevens, klachten- en blessuregeschiedenis. Deze informatie speelt namelijk een belangrijke rol bij het vinden van de juiste hardloopschoen.

Voetspiegelanalyse

Bij de voetspiegelanalyse worden je voeten van onder belicht, zodat de adviseur van PK kan zien welk voettype je hebt en welk voetbed je nodig hebt. Na de voetspiegelanalyse heeft de adviseur van PK al een behoorlijk goed beeld van welke hardloopschoenen er afvallen en welke er eventueel geschikt zijn.

35 meter lange loopbaan

Vervolgens wordt op de 35 meter lange indoor loopbaan met video-opname je loopstijl, en met name de afwikkeling van je voet goed bekeken. Met de informatie die uit de videobeelden wordt verkregen, gecombineerd met het beeld van de voetspiegelanalyse, kan de adviseur tot een goed schoenadvies komen.

logopkrunningshop

Deze blog is aangeleverd door PK Runningshop.
W
www.pkrunningshop.nl
0488 480 350
A Dalwagen 43 | 6669 CB Dodewaard

Marathonworld

Voor goed advies kan je terecht bij onze twee betrouwbare partners: PK Runningshop en Runshop Greg van Hest.


Let's keep in touch!

Klik hier!