Eddie: Loop de Kathmandu Urban Marathon voor een goed doel!

Mijn naam is Eddie Sevink en ik was in Kathmandu (Nepal) op de dag van de verwoestende aardbeving en ik heb deze tragische en traumatische gebeurtenis van dichtbij meegemaakt. Graag deel ik mijn verhaal en doe ik een oproep om deel te nemen aan de Kathmandu Urban Marathon in Nepal. Met als doel: 600 deelnemers aan de start te hebben en met deze marathon geld te genereren om middels iedere editie tenminste één school te kunnen bouwen.

Aardbevingen

Het is even voor 12 op 25 april 2015. Ik zit in de lobby van ons hotel in Kathmandu. Daar genieten wij, na een door mij georganiseerde klimexpeditie naar de Mera Peak, nog even van deze geweldige stad. En dan breekt de hel los. De aarde schud, de aarde gromt, de aarde scheurt open. Het hotel stort deels in! Op handen en voeten weten wij ons een weg te banen naar buiten. Na 52 seconden is het stil. Heel stil.

Daarna het geluid van gillende mensen. En paniek in de straten. Ik verleen wat eerste hulp bij ons hotel en ga daarna op zoek naar mijn team. Ik moet zo snel mogelijk aan Nederland laten weten dat ons team OK is. Al bellende en zoekende gaat de gedachte door mijn hoofd: “is iedereen wel OK?”. Na anderhalf uur heb ik iedereen gevonden of gesproken. Buiten wat schaaf en snijwonden om is iedereen OK. Behalve Nepal!

Nepal is totaal verwoest

Na deze verwoestende aardbeving, gevolgd door vele naschokken en een tweede aardbeving op 12 mei 2015, is Nepal in totaal verwoesting achtergelaten. Talloze gebouwen zijn ingestort en tempels, waar het land beroemd is, worden letterlijk van de kaart geveegd. Duizenden mensen stierven. Honderdduizenden mensen maakten dakloos, wonen sindsdien op straat omdat hun huizen verdwenen of beschadigd zijn of omdat ze gewoon niet meer in hun huis durven te wonen.

Ik was dus in Kathmandu op de dag van de verwoestende aardbeving en heb deze tragische en traumatische gebeurtenis van nabij ervaren. Twee dagen na de aardbeving, vloog ik terug naar Amsterdam. Aan de ene kant, blij om thuis te zijn maar aan de andere kant zeer onbevredigend omdat ik niets kon doen voor de mensen van Nepal. Een land waar ik al 17 jaar kom. Een land wat mij een rijker mens heeft gemaakt. Een land waar ik de Sikkim Himalaya Challange en 2x de Tenzing Hillary Everest Marathon mocht lopen. Een land waar ik een deel van het as van mijn overleden vader achter mocht laten in Mount Everest Base Camp.

Situatie Nepal 2017

Bijna 2 jaar na de aardbeving zijn nog steeds 400.000 gezinnen dakloos of “wonen” in een levensgevaarlijk onderkomen. Veel kinderen zijn nog steeds niet teruggekeerd naar school en jonge moeders zoeken nog steeds naar een goede gezondheidszorg. Met name het lot van deze kinderen heb ik mij enorm aangetrokken. Al jaren ondersteun ik een kindertehuis daar. Maar ook dit tehuis was flink beschadigd. In oktober 2015 ben ik weer teruggegaan met 3 medestrijders om dit tehuis weer op de rit te helpen. Dat is gelukt. Maar de volwassenen van de toekomst hebben meer hulp nodig.

Als loper denk je soms rare dingen. Zo ook in mijn hoofd. Wat Facebook contact gehad met een Nepalese vriend in Kathmandu en een plan wat er al eerder was wordt nieuw leven ingeblazen. De Kathmandu Urban Marathon! De Facebookpagina heeft na 3 weken bijna 9000 volgers en we hebben de goedkeuring van het Nepalese Ministerie van Toerisme om vol gas te geven met dit evenement. En de eerste deelnemers hebben zich via de website al aangemeld. Het doel? Om tijdens de eerste editie op 25 april 2018 600 deelnemers aan de start te hebben en met deze marathon geld te genereren om middels iedere editie tenminste één school te kunnen bouwen. Met een deelnemersaantal van 600 plus sponsoring van bedrijven (daar zijn we nu druk doende mee) moet het mogelijk zijn om dit te realiseren. Deze marathon heeft dan ook geen strijkstok en iedereen die betrokken is bij de organisatie doet dit belangeloos. Eerst kom je naar Nepal voor de bergen. Daarna kom je terug voor de mensen. En ik blijf terugkomen om te helpen!

 

Marathonworld

 

Deze oproep is aangeleverd door:
Eddie Sevink
Racedirector Kathmandu Urban Marathon
Racedirector Stelvio for Life
Initiatiefnemer Free Feet 038
Bestuurslid stichting 112Nepal
Marathonloper en eigenaar van Run2Day Zwolle

 

 


2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda van Groezen
Linda van Groezen
7 jaren geleden

Wow wat een heftig verhaal. Wat een mooi doel. Als ik de marathon wat sneller zou kunnen lopen zou ik mee willen. Lijkt me geweldig.

Let's keep in touch!

Klik hier!