Celeste: mijn nieuwe #road2

Mijn plan van aanpak voor de New York City Marathon 2019, SMART geformuleerd.

Tot juli 2019 ga ik me volledig richten op herstel. Korte afstanden, loopscholing, pilates, core oefeningen, rust. En daarna? Dan begint mijn nieuwe #road2….”

Ruim drie maanden geleden sprak ik bovenstaande met mezelf af. Na een lange periode van blessures was het tijd om pas op de plaats te maken. Iets wat ik erg moeilijk vind als fanatiek hardloopster. Gelukkig had ik een mega grote stok achter de deur: op 3 november 2019 staat namelijk de NEW YORK CITY MARATHON gepland. Een week geleden ontving ik een e-mail met : ‘You’ve been invited by Marathonworld to register for 2019 TCS New York City Marathon’, toen kriebelde er al van alles in mijn buik. Maar op de een of andere manier wordt het nog ‘officiëler’ nu ik er in deze blog over ga schrijven. Buikkriebels overloaded!

Hersteld?

Ja! Het heeft me de nodige zelfdiscipline gekost, maar ik heb me aan mijn afspraak gehouden. Mijn aanvankelijke plan was om de marathon van Parijs te lopen in april 2019. Helaas was mijn lichaam nog herstellende van de Berlijn marathon in september 2018. In combinatie met een hardloopverslaving was het erg moeilijk voor mij om me hieraan over te geven. Doordat ik niet goed luisterde naar de signalen van mijn lichaam raakte ik geblesseerd en overtraind. Een vreselijke combinatie dus. De enorme teleurstelling van het moeten afblazen van de Parijs marathon is zeker een wake-up call geweest. Met hulp van een fysiotherapeut en mijn sportarts ben ik mijn road2recovery begonnen. Inmiddels maak ik weer tussen de 35 tot 40 PIJNVRIJE kilometers per week en ben ik dankbaar voor elke stap.

Het is zo heerlijk om te voelen dat je lichaam weer optimaal te kunnen gebruiken. Om weer met je hardloopvrienden naar evenementen te gaan of na je werk een ‘hoofd-leeg-maak-rondje’ te lopen. Het is heerlijk om het gevoel te hebben dat je met elke training wat opbouwt in plaats van alleen maar afbreekt.

 

 

 

 

 

 

 

Plak van aanpak. SMART geformuleerd.

Sinds vorig jaar ben ik in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Naast mijn werk als arts, volg ik mijn specialisatie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Wekelijks ben ik bezig met mezelf ontwikkelen en regelmatig moet ik een ‘plan van aanpak’ schrijven, SMART geformuleerd. Hoewel we als AIOS, artsen in opleiding tot specialist ouderen geneeskunde, hier regelmatig over klagen, heb ik besloten om mijn grootste doel van dit jaar, de New York City Marathon, SMART te formuleren. SMART betekent dat een doel: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden moet zijn.

Specifiek: Elke maand krijg ik een basis trainingsschema van Marathonworld. Hierin zijn vier looptrainingen per week opgenomen. Het schema is mijn basis, waarbij ik flexibel ben met op welk moment van de week ik welke training uitvoer. Dit laat ik afhangen van werk, vermoeidheid en hoe mijn lichaam voelt. Tijdens mijn twee vorige marathons heb ik een andere aanpak gehanteerd. Het schema was heilig, ongeacht wat mijn lichaam aangaf. Dat ging voor mijn eerste marathon goed, maar na mijn tweede marathon werd ik gedwongen om gas terug te nemen. Voor deze marathon ben ik van plan het dus heel anders aan te pakken. Ik ga minimaal drie keer per week hardlopen. Naast het basis trainingsschema, ga ik minimaal één keer per week aan krachttraining of pilates doen. Indien mijn lichaam het toelaat en het niet ten koste gaat van mijn hardlooptrainingen mag ik aanvullend een keer per week zwemmen of fietsen.  In elke week bouw ik minimaal één verplichte en complete rustdag in.
Meetbaar: Het uitlopen van de New York marathon zonder blessures. Over een tijdsdoel mag ik pas rond september-oktober gaan nadenken.
Acceptabel: Ja, ik ben helemaal hersteld. De blessures zijn over en mijn fysiotherapeut en sportarts vinden het ook acceptabel.
Realistisch: Ja, in ruim vier maanden moet het met een goede basisconditie haalbaar zijn om voor een marathon te trainen.
Tijdsgebonden: Start trainingsschema op 1 juli 2019, marathon op 3 november 2019 in New York.

What’s next?

Ik zal jullie de komende periode op de hoogte houden over het verloop van mijn trainingen. Zowel via mijn Instagram kanaal (@celeste_love2run) als via de blogs op deze website.   Eind augustus/ begin september volgt er via Marathonworld sowieso een update over mijn #Road2NewYorkCitymarathon2019.

Mocht je vragen aan mij hebben over mijn trainingen, mijn herstelfase, voeding, of iets compleet anders? Dan kun je ze via info@marathonworld.nl aan mij doorgeven. Ik zal ze dan beantwoorden in mijn volgende blog.

 

Liefs, Celeste


Let's keep in touch!

Klik hier!